U bent hier

The Art of Listening: Annelies Van Parys (EN)

Wat is dat eigenlijk, luisteren? En hóe luisteren we precies? In deze lezing beantwoordt Annelies Van Parys deze vragen vanuit haar ervaring als componiste.

Tijdens deze lezing staat Annelies Van Parys stil bij een specifieke manier van luisteren. De luisterattitude die we nodig hebben als we naar nieuwe muziek willen luisteren, is immers een heel andere dan die waarmee we tonale of modale muziek te lijf gaan. We moeten strategieën vinden om te kunnen omgaan met de onvoorspelbaarheid en de nieuwe taal. Daarnaast legt Van Parys uit op welke manier ze luistert naar klanken en hoe zich dat vertaalt in haar muziek. Er zijn immers specifieke klanken en klankkleuren waar ze extra receptief voor blijkt en die van groot belang bleken voor de ontwikkeling van haar eigen muzikale taal.


Annelies Van Parys is een meermaals bekroonde Belgische componiste. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Gent en legde zich toe op piano bij Johan Duijck en compositie bij Luc Brewaeys. Sinds 2008 is Van Parys verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar ze de vakken orkestratie, vormanalyse en compositie doceert.

13 okt, 2016 12:30   tot   13:30