U bent hier

Te Gek!? Debatavond: van dwang naar veerkracht in de psychiatrie

Dit evenement is jammer genoeg volzet. Je kan je inschrijven voor de wachtlijst en je wordt meteen verwittigd vanaf wanneer er een plaats vrijkomt.
Dirk De Wachter (psychiater), Geerdt Magiels (journalist), Sven Unik-id (kunstenaar), Brenda Froyen (ervaringsdeskundige) en Christophe Vekeman (schrijver) werpen vanuit hun eigen ervaring een blik op een humanere psychiatrie.

In het kader van de Week van de Geestelijke Gezondheid gaan we met enkele vooraanstaande stemmen in gesprek over de pijnpunten in de psychiatrie en gaan op zoek naar concrete oplossingen. Aan tafel: psychiater Dirk De Wachter, journalist Geerdt Magiels, kunstenaar Sven Unik-id, ervaringsdeskundige Brenda Froyen en schrijver Christophe Vekeman. Ze werpen elk vanuit hun eigen ervaring een blik op een humanere psychiatrie.

Dirk De Wachter onderzoekt in zijn nieuwe boek De Wereld van De Wachter hoe mensen vandaag echt kunnen samenleven. Hoe gaan we om met die dolgedraaide maatschappij in deze tijden? En met onszelf?

Geerdt Magiels geeft als bioloog en filosoof inzicht in de problematiek van psychose en van mensen die psychisch afwijken van de 'norm'. Voor de nieuwe Te Gek!?-campagne schreef hij Al te gek, waarin hij de vele pijnpunten in de psychiatrie vandaag blootlegt.

Sven Unik-id beschrijft in Ingewikkeld hoe hij erin slaagde twee psychotische periodes te overwinnen. Zijn verhaal illustreert treffend het verband tussen creativiteit & psychische kwetsbaarheid.

Brenda Froyen kreeg een kraambedpsychose en schreef haar ervaringen neer in Kortsluiting in mijn hoofd (2014). In haar nieuwe boek Uitgedokterd doet ze concrete voorstellen voor een humanere psychiatrie en ging daarvoor in gesprek met vooraanstaande psychiaters, hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

Christophe Vekeman, bekend als schrijver, maar ook psycholoog van opleiding, schrijft de tweede novelle voor de Te Gek!?-campagne: Gezellig is anders, een tragikomisch verhaal rond het thema psychose.

i.s.m. Uitgeverij Manteau, Lannoo en Te Gek!?

Gratis, inschrijven via www.muntpunt.be/content/staminee-de-bib

Deze activiteit vindt plaats in het kader van Staminee de Bib, de meest feestelijke bibliotheekweek.

12 okt, 2016 20:00   tot   22:00
Muntpunt
Munt 6
1000, Brussel
Telefoon: 02 278 11 11
E-mailadres: