U bent hier

Boekenprogramma: Te gek voor woorden (16:00 - 18:00)

Peter Dierinck praat met 4 auteurs die schreven over geestelijke gezondheidszorg vanuit een humaan perspectief. Alle schrijvers die we interviewen leggen op een eigen manier nadruk op de kracht van verbinding tussen hulpverleners, patiënten, familie, mantelzorgers en burgers.

Op 6 oktober brengen Te Gek!?, KAOS en Muntpunt een boekenprogramma rond psychische kwetsbaarheid. Je kan je inschrijven voor één van de twee tijdsblokken (16:00 - 18:00 of 19:00 - 21:00) of voor beide. MIRA zorgt voor de muzikale omkadering.

  • 16:00 - 18:00

Marc Calmeyn “Depressie is menselijk”

Depressie is niet louter een lichamelijke ziekte. Het is ook geen hersenaandoening pur sang. Het is een specifiek menselijke aandoening die de levenskracht en vitaliteit aantast.

Laura De Houwer “ik moest braaf zijn”

Een openhartig relaas over een gedwongen opname in de psychiatrie in volle coronatijd. Het is het verhaal van de horror die zij meemaakte, in de instelling én binnen in zichzelf. Laura vertelt over de wantoestanden die ze zag en meemaakte, maar ook over haar depressie, haar zelfmoordgedachten en persoonlijkheidsproblemen.

  • 19:00 - 21:00

Leni Van Goidsenhoven “Ongehoord”

Mensen die niet, moeilijk of anders spreken, krijgen weinig kans om in dialoog te gaanof om hun angsten, verlangens en noden te uiten. Wat betekent ontmoeting en interactie wanneer woorden niet vanzelfsprekend zijn.

Stijn Vanheule “Waarom een psychose niet zo gek is”

In een psychose staat de wereld op zijn kop: onhoorbare stemmen fluisteren verwarrende boodschappen, de realiteit gedraagt zich vreemd, en anderen lijken doordrongen van duistere bedoelingen. Lastig, zowel voor wie het zelf meemaakt als voor betrokkenen. Maar wat is een psychose nu echt? En hoe kunnen we er beter mee omgaan?

Inkom: € 5 per tijdsblok

KAOS brengt kunst en psychiatrie samen vanuit de wens om iets in beweging te zetten rond de perceptie hierover. Hiertoe ontwikkelt KAOS kunstprojecten met en voor kunstenaars die een link hebben met psychische kwetsbaarheid en organiseert ze kunstenaarsresidenties in de psychiatrie. Op 6 oktober presenteert KAOS een tekstcollage van verschillende auteurs gelinkt aan de organisatie.

Met dank aan de uitgeverijen Pelckmans, Witsand, Epo en LannooCampus

Deze activiteit vindt plaats in het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.

Te Gek!? maakt al vele jaren geestelijke gezondheid in Vlaanderen bespreekbaar en zet in op een humane geestelijke gezondheidszorg via tal van uitgerolde activiteiten en nieuwe methodieken. Selah Sue en Guy Swinnen zijn al jaren meter en peter van Te Gek!? 

www.tegek.be 

06 okt, 2021 16:00   tot   18:00
Muntpunt
Munt 6
1000, Brussel
Telefoon: 02 278 11 11
E-mailadres:
Normaal tarief € 5.00