Tussen de Soep en de Feiten: Charlotte Colman over de drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen)

 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.
Scherp 's middags je hersenen aan met hot topics en een warme kom (vegetarische) soep. Boeiende sprekers ontleden actuele thema's met een Brusselse invalshoek.

Scherp 's middags je hersenen aan met hot topics en een warme kom (vegetarische) soep. Boeiende sprekers ontleden actuele thema's met een Brusselse invalshoek. Moeilijke kwesties worden behapbaar uitgelegd. Achteraf is er tijd voor vragen en bedenkingen uit het publiek. Voedsel voor lichaam en geest, elke eerste dinsdag van de maand!

Charlotte Colman over de drugsproblematiek in Brussel (en Antwerpen)

Brussel en Antwerpen kampen met een alarmerende stijging van druggerelateerde incidenten. Dat roept vragen op over de openbare veiligheid en de capaciteiten van onze ordediensten. In beide steden werden geavanceerde drugsnetwerken ontdekt, die de volksgezondheid bedreigen en voor meer criminaliteit zorgen. Criminele organisaties profiteren van de lucratieve handel om hun invloed en controle te vergroten. De overheid herbekijkt en verbetert haar strategieën om met deze problematiek om te gaan. De Brusselse en Antwerpse politiediensten werken samen om de ingewikkelde netwerken van illegale drugshandel te ontmantelen. Maar de uitdaging is groot, en de criminelen zijn niet alleen in maar ook buiten België actief.

Charlotte Colman bespreekt de bouwstenen van het Belgische drugsbeleid en de resultaten ervan. Daarna zoomt ze in op de drugshandel zelf: welke illegale drugs worden verspreid en gesmokkeld via België en waarom is ons land zo aantrekkelijk op dit vlak?

Over Charlotte Colman

Charlotte Colman is professor drugsbeleid en criminologie (UGent). Als docente en onderzoeker buigt ze zich over de drugswereld (o.a. online drugsmarkten, netwerken van drugsproducenten of evaluatie van drugsbeleid), met speciale aandacht voor de link met het strafrechterlijk beleid. Voorbeelden hiervan zijn de evaluatie van het Belgische drugsbeleid en de samenwerking tussen justitie en (drug)hulpverlening in het kader van druggerelateerde criminaliteit. 

Praktisch

  • Iedereen is welkom vanaf 12:00 voor een kom vegetarische soep i.s.m. Atelier Groot Eiland
  • De spreker start om 12:30
  • Nadien is er tijd voor vragen uit het publiek
  • Inschrijven is aanbevolen, maar niet verplicht

Tussen de Soep en de Feiten’ is een samenwerking tussen Brussels Academy, CCV, Citizenne, Davidsfonds, huisvandeMens, Humanistisch Verbond, Internationaal Comité, Louis Paul Boonkring, Masereelfonds, Mensen & Wetenschap, Muntpunt, Odisee, OKRA, Vermeylenfonds, VUB en Willemsfonds.

Datum
6 februari 2024 van 12:00 naar 13:30
Locatie
Muntpunt
Munt 6
Brussel, 1000
België
Contact
Telefoon: 02 278 11 11
E-mailadres: